Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Nincs augusztusban foldkozelben a Mars!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Nincs augusztusban foldkozelben a Mars!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] Nincs augusztusban foldkozelben a Mars!
  • Date: Mon, 22 Aug 2005 09:46:21 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület



Nincs augusztusban földközelben a Mars!
(A hírügynökségeknek küldött információink)


Elektronikus levelekben a szinte "vírusként" terjedő téves információ szerint a Mars augusztus 27-én éri el egyik legnagyobb földközelségét. Gyanítjuk, a levél elindítója tévedésből a 2003-as földközelség adatait kezdte el terjeszteni - akkor ugyanis tényleg augusztus végén következett be a Mars-oppozíció!

Az elmúlt napokban-hetekben számos érdeklődő levél érkezett egyesületünkhöz a Mars "közelgő" nagy földközelségével kapcsolatban. Az e-mailek útján terjedő hír azonban eléggé elkésett, a nagy marsközelségre ugyanis 2003. augusztus 27-én, azaz 2 évvel ezelőtt került sor. Ekkor hazánk több pontján tartottunk távcsöves bemutatást, amelyek keretében sok ezren figyelték meg a vörös bolygót.

Ha viszont valaki a közeljövőben "élőben" szeretné látni a Marsot, nem kell sokat várnia. Idén, azaz 2005 októberében és novemberében ismét viszonylag közel lesz bolygónkhoz. Bár kicsit messzebb jár majd, mint 2 esztendeje, ismét szép látvánnyal szolgálhat. A bolygó látszó maximális látszó átmérője ugyan valamivel kisebb lesz, de kedvezőbb helyzetben láthatjuk: valamivel magasabban jár majd az égen, mint az utolsó közelség idején - így reményeink szerint elméletileg több részletet figyelhetünk meg rajta.

A Mars felszínének látványát azonban döntően légkörének aktuális tisztasága befolyásolja. Ha nem következik be a bolygón globális porvihar, sok részletet mutat majd a földi távcsövekkel is. (Az ilyen porviharok napközelben - így például idén ősszel - gyakoriak.) A Mars idén (azaz 2005-ben) október 30-án lesz legközelebb a Földhöz, ekkor mintegy 70 millió km választja majd el tőlünk.

További információk: http://www.mcse.hu




  • [Fizinfo] Nincs augusztusban foldkozelben a Mars!, Tepliczky István, 08/22/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page