Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] még pár szó az amatőrizmusról

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] még pár szó az amatőrizmusról


Chronological Thread 
  • From: Orosz László <orosz AT phy.bme.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] még pár szó az amatőrizmusról
  • Date: Fri, 22 Apr 2005 10:02:20 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Listatagok!
Engedtessék meg egy késői hozzászólás az "amatőr" vitához.
Nem akarom feleleveníteni a témát, hiszen minden lényeges dolog nagyjából már elhangzott (már ami egyáltalán erről érdemben mondható). Az idei (2005) BME Szkeptikus Konferencián beszéltem a "szakmai kompetenciáról" . Nem lévén kognitív pszichológus, összes ismeretemet főleg Mérő László: Észjárások-c. könyvéből vettem. Mindenkinek (aki még esetleg nem ismerné) nagyon ajánlom! A könyv nagyszerű és igen meggyőző. A mi nyelvünkőn és "észjárásunknak" megfelelően ( természettudomány) meséli el a szükséges alapfogalmakat és állításokat. (Talán nem véletlen, hogy a szerző matematikus és utána végezte el a pszichológia szakot és dolgozik azóta ezen a határterületen).

Szóval itt olvashatunk a "szakmai kompetencia" fogalmáról. A szerző 4 szintet tárgyal (de általában az árnyaltabb szakma 6-8 -at szokott megkülönböztetni). A lényeg a dologban az, hogy a szakmai hozzáértést a fejünkben lévő ú.n. "kognitív sémák" halmaza adja. Ez a "nagymesternél" tőbb tízezer is lehet. Ezen sémák halmazának a rendeződése és szerveződése speciális intuitív képességeket alakít ki az agyunkban. Ennek következtében egy szakmai priblémán töprengve "mintegy megérezve" rátalálhatunk a helyes megoldásra. Bonyolult csodája ez az emberi elmének! Mindnyájan, akik problémák megoldásán törjük a fejünket átéltük már azt a szellemi élményt, amikor akár hónapokig tartó hosszú fejtörés után "hirtelen megláttuk a megoldást". Ez az a néhány "fauszti pillanat", ami miatt imádjuk a szakmánkat!
Ezután persze következik egy (másfajta) igen nehéz "kuli" munka, azaz a megoldás logikai felépítése és a szakma paradigma rendszerének megfelelő kifejtése (ha lehet, akkor abba való beépítése). Az igazán izgalmas az, amikor ez nem lehetséges, mert egy új "terült határához értünk". Mindent fizikus erre vágyik: Átlépni "a Határt", és biztosan tudni, hogy az valóban határ!" Ez néha csak utólag derül ki. Ekkor szoktak Nobel díjat osztani (többek között).

A kognitív sémák (több tízezer akár) megszerzése nem könnyű dolog. Ehhez meg kell tanulni a szakma alapjait (nehogy újra felfedezzük a spanyolviaszt). Egyetem, Phd, szakmai (kutató) munka. Rengeteg (rész)probléma megoldása. Ehhez (agyi képességeken és a tehetségen kívül) idő is kell (nem is kevés). Mindez nyilván függ az adott szakma "fejlettségétől". Ahol az adott tudomány még a "kezdeti lépéseknél" tart (és mindíg volt kezdet) a "kollektív kognitív sémák" még nem alakultak ki. Itt a helyzet "egyszerű" , ekkor az "amatőrök" is labdába rúghatnak, hiszen ekkor még mindenki az. Bárki találhat jócskán példát erre a Fizika történetében is, pl. Robert Mayer (Meyer?) (orvos), Hermann Helmholtz (orvos), James P. Joule (sörgyáros) nevét szokták leginkább idézni az "amatörizmus igazolására".

Olyan bonyolult és sok ismeretet kívánó "szakma", mint a jelenlegi Fizika már "amatőr" szinten sikeresen nem művelhető. Hacsak valaki nem egy zseni ( egy mai "Ramamujan"), de ennek a valószínűsége olyan kicsi, hogy nem kötnék rá fogadást. A Kvantummechanika és az Általános Relativitás elmélet összebékítésén "dolgozni" napi 8 órai más (pl. mérnöki) munka mellett nem kecsegtet a siker reményével (hogy enyhén fogalmazzak). Még egyszer mondom, hacsak az illető (szóban forgó) X.Y. nem zseni! Ekkor azonban mindnyájunk felelőssége, hogy ne hagyjuk elkallódni és adjunk neki 24-órás lehetőséget! Hiszen micsoda fantasztikus dolgokat tudna akkor csinálni! Legalább egy Nobel díj garantált, de lehet akár kettő is. "És ez nem semmi!"
Szóval (mint az nyilván kiderült) én nem vagyok túlzottan meghatva, sőt óvakodom "a lelkes amtőröktől" (volt szerencsém ismerni egy-kettőt)!
Ez lehet akár az én magánügyem is.
De gondolkozzon el mindenki (aki amatőr szimpatizáns) ha én magamat "amatőr nőgyógyásznak" nevezem elküldenék-e hozzám a lányukat, vagy a feleségüket?!
Tisztelettel Orosz László BME Fizika Tanszék


  • [Fizinfo] még pár szó az amatőrizmusról, Orosz László, 04/22/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page